Hac Öncesi Hazırlıklar

 

HAC ÖNCESİ HAZIRLIKLAR

•    Yurt dışı çıkış harç pulunuzu 500 TL karşılığı temin edip, gidişte havaalanında yanınızda bulundurunuz.
 

•    Suudi Arabistan’da kullanmak üzere her hacı adayı beraberinde bir telefon götürmelidir. Suudi Arabistan’da telefonunuza bir hat alarak Hac boyunca kullanabilir, yakınlarınız ve hocanızla irtibat halinde olabilirsiniz.
 

•    Gidiş için size bildirilecek olan saatte havaalanında hazır olunuz. Havaalanından içeriye girmezden önce yakınlarınızla vedalaşıp salona öyle giriniz. Havaalanı görevlileri genelde hacı adayları haricindekileri salona almamaktadır.
 

•    Hacca gidişte ve dönüşte uçakta kişi başı 30 kg. yük ve 8 kg. el bagajı hakkınız vardır. Dönüşte yük hakkınıza ek olarak 10 lt. zemzem getirebilirsiniz. Bu zemzem firmamız tarafından size Mekke’de hediye olarak verilecektir.

Yük hakkına uyulması hususunda lütfen hassas olunuz. Özellikle dönüşte fazla bagaj nedeniyle havayolu firması her 1 fazla kilo için yüksek meblağlarda ücret talep etmektedir.

GİDİP DÖNÜNCEYE KADAR EŞYALARINIZIN KORUNMASI TAMAMEN KENDİ SORUMLULUĞUNUZDADIR. GİDİŞTE ve DÖNÜŞTE EŞYANIN KAYBOLMASI, GECİKMESİ GİBİ DURUMLARDA SORUMLULUK TAŞIMAYI YAPAN HAVAYOLU FİRMASINA AİT OLACAKTIR.

 

•    Valizlerinizin üzerine verdiğimiz valiz etiketlerini bağlayınız ve mutlaka isim, telefon, şehir bilgilerini yazınız. Valizler birbirine benzediği için valizlerinize uzaktan fark edebileceğiniz uygun bir işaret koyunuz.
 

•    Erkekler kaliteli bir ihram, ihram kemeri ve ihramlıyken giyeceği bir terlik almalıdır.
 

•    Her hacının bazı ihtiyaçları için en azından 700 Dolar  civarında (alacağınız hediye vb. şeyler var ise bu meblağ biraz daha fazla olmalıdır) bir parası bulunmalıdır. Bulabilirseniz bir miktar da bozuk Riyal götürünüz, havaalanlarında, yollarda ihtiyaç olabilir. Üzerinizde taşıyacağınız para için elbise içinde bele bağlanabilecek emniyetli bir para kemeri veya boyuna asılacak cüzdan alınız. Mekke’de paranızı verebileceğiniz emanet kasamız olacaktır.
 

•    Giderken beraberinizde yazlık bol ve rahat kıyafetler götürüp giyebilirsiniz. Yeterli miktarda iç çamaşırı ve ek olarak ince bir hırka veya ceket de alabilirsiniz.
 

•    Hac boyunca kullanacağınız rahat ve kaliteli terlik veya ayakkabı götürünüz. Ayrıca Hac boyunca omuz çantanızda bulundurmak üzere sizlere hediye ettiğimiz seccade veya başka rahat bir seccade alınız.
 

•    Devamlı kullandığınız ilaçlarınız var ise bu ilaçları (varsa reçetesi ile birlikte) dönünceye kadar yeterli olacak şekilde yanınıza alın.
 

•    Otellerimizde sabah kahvaltısı ve akşam yemekleri acentamız tarafından verilecektir. Dileyen hacılar öğle yemeklerini restoran tarzı yerlerde alabilecekleri gibi, dileyenler de kendi imkanları ile hazırlayıp (aperatif hafif yiyecekler veya meyve vb.) otelde yiyebilirler. Suudi Arabistan’da hemen her türlü gıda maddesi rahatlıkla bulunabilmektedir. Bu nedenle hacıların beraberlerinde fazla gıda maddesi götürmelerine gerek yoktur. Ancak orada bulunamayabilecek yöresel yiyecekler (et kavurması, sucuk, kuru incir, cevizli sucuk vb.), salça gibi gıdalardan bir miktar götürebilirsiniz. Ayrıca gidişte havaalanındaki beklemelerde yemek üzere yanınıza pratik (poğaça vb.) yiyecekler alabilirsiniz.
 

HAC SÜRESİNCE
 

•    Hac organizasyonu dünyanın en uzun süreli ve en zor seyahat organizasyonudur. Bu nedenle her ne kadar itinalı ve programlı hareket edilirse edilsin özellikle S.Arabistan’ın şartlarından kaynaklanan nedenlerle zaman zaman bazı olumsuzluklar, güçlükler, gecikme ve aksaklıklarla karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle hacılarımızdan elde olmayan bu gibi durumları anlayış ve sabırla karşılamasını ve görevlilere sorunu çözene dek imkan dahilinde yardımcı olunmasını rica etmekteyiz. Farklı bir ülkede olduğumuzu, dil, yol bilmediğimiz için bazı zorluklar yaşabileceğimizi ve bizim gibi yüz binlerce insanın da aynı durumda olduğunu unutmayalım.
 

•    Hacı adayları Hac boyunca nerede olduğunu, niçin geldiğini, kimin misafirleri olduğunun bilincinde olmalı, Müslümanlığa ve ülkesine yakışır şekilde hareket etmeli, değerli vaktini alış-veriş ve malayani şeyler ve sözlerle heba etmemelidir. Diğer Müslümanlarla olduğu gibi özellikle hac arkadaşlarıyla-oda arkadaşlarıyla iyi geçinmeli, başkasını rahatsız edecek davranışlardan, kalp kırmaktan ve münakaşa etmekten son derece kaçınmalıdır. Hangi milletten olursa olsun oraya gelen herkese kardeş gözüyle bakmalı ve insanlara eziyet etmekten sakınılmalıdır. Bu kutsal yolculukta bir hacı adayının en güzel azığı SABIR dır.
 

•    Her hacının bir grubu, grup numarası, otobüsü ve grup hocası olacaktır. Bazen tüm gruplar kafile olarak hareket edebileceği gibi, bazen de gruplar ayrı ayrı hareket edebilmektedir. Hacılar grup hocasını iyi tanımalı, hocasıyla sürekli irtibat halinde olmalı, Suudi Arabistan’a gidince hocasının telefon numarasını yanına kaydetmeli, kendi numarasını da hocasına vermelidir. Çok iyi bilinmiyorsa dini vecibelerde yanlış yapmamak için hoca ile hareket edilmelidir. Hacılar soracakları soruları ve sorunlarını öncelikle grup hocasıyla paylaşmalıdır. Grup hocası bilgisi dışında olan konularda veya kendilerini aşan hususlarda hacıları şirket görevlilerine yönlendirecektir.
 

•    Hac süresince yapılacak olan toplantılara mutlaka iştirak edilmelidir. Bu toplantılarda hem bazı dini vecibeler hakkında bilgi verilmekte, hem de diğer hususlarda ve duyurular konusunda hacılar bilgilendirilmektedir. Ayrıca önemli duyurular otelimizde şirketimize ait duyuru panolarında da ilan edileceğinden bu panolara otele giriş ve çıkışlarda göz atmakta fayda vardır.
 

•    Mekke ve Medine’de otellere yerleşilirken acele edilmemeli, müsait olan bir yerde bekleyerek görevlilerin işlerini yapmasına olanak sağlanmalıdır. Görevliler en kısa sürede odanıza ulaşmanız için imkânlarını seferber edecektir.
 

•    Havaalanlarında, yemek salonunda, asansöre binerken, otobüs ve servislere binerken acelecilikten ve telaştan son derece sakınınız. Kadın ve yaşlılara öncelik tanıyınız. Emin olunuz ki bu gibi durumlarda bazen 1 dakika bile beklemek hem sizin rahatınız hem de başkalarının rahatı için yeterli olmaktadır.
 

•    S.arabistan’da otellerde Türk hacılarına verilen yemeklerin menüsü Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tespit edilip, yemek şirketlerine verilmektedir. Yemek şirketleri yemekleri bu menülere göre hazırlayıp otellere dağıtmaktadır. Bu yemekler Türkiye geneli damak tadına uygun, S.arabistan şartlarında hazırlanmış yemekler olduğundan YÖREMİZİN DAMAK TADINA UYGUN ÇEŞİTLERDE YEMEK BEKLENTİSİ İÇERİSİNE GİRİLMEMELİDİR.
 

•    Hacı adayları S.arabistan’dan Türkiye’ye göndereceği hurma veya yük hakkı dışında fazla eşyaları varsa bu eşyaları göndermek için seçeceği kargo firmasını iyi seçmeli, mümkünse resmi kargo firması olan PTT kargoyu tercih etmelidir. Firmamızın,kargo firması, hurmacı vb. üçüncü şahıs ve firmalarla hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır.
 

•    Hac süresince size verilecek olan Hac kimliğini hep boynunuzda taşıyınız, temizliğe son derece dikkat ediniz, öğle saatlerinde güneşe direk maruz kalmaktan ve izdihamdan sakınınız. Gerekirse günlük banyo yapıp kıyafet değiştiriniz ve ter kokusuyla başka insanları rahatsız etmeyiniz. Aldığınız gıdalara dikkat ediniz, sağlığınızı koruyunuz. Özellikle çok sıcaktan birden bire klimalı ortamlara (hele hele terliyken ) girmeyin, çok soğuk su içmeyin,“mübarek topraklarda bir şey olmaz” düşüncesiyle devamlı kullandığınız ilaçları sakın bırakmayın! Uykunuzu düzenli alın, nafile ibadetlerinizi yaparken gücünüzün üzerine çıkmayın, kendinizi Arafat’a hazırlayın.
 

•    Son olarak; Hacı adayı Hac yolculuğunun, ticari ya da turistik bir seyahat değil, bir ibadet yolculuğu olduğunu, bu yolda atılan her adımın, çekilen her sıkıntının, bir taraftan kendisine sevap kazandırırken diğer taraftan günahlarını eriteceğini hiçbir zaman aklından çıkarmamalıdır. Hacı sıfatı kazanıp memlekete döndükten sonra ahvalini düzeltip insanlara güzel örnek olmalıdır. Çevresine Hacdayken görebileceği nahoş şeyleri değil, güzellikleri anlatmalıdır. Allah’u Teala kabul olmuş bir Hac ile memleketlerimize dönmeyi nasip etsin. Amin